Постати добар човек

            Природа се побринула  за све оно што је створила. Све има свој  склад и континуитет у развоју, као што постоји  све  што је потребно да се то и оствари. Како животиње  брину о свом потомству, тако су и родитељи , природно, добри родитељи.   Људи поседују  инстинкт и емпатију, посебно према свом потомству, јер је  нагон за одржањем врсте  дубоко у генима сваког живог бића. Зашто то и у животу није баш увек тако?

          Живот је постао све бржи, родитељи све мање имају времена и за себе и за своју децу, али онако на прави начин, дајући себе потпуно у тренутку кад се посвете детету не мислећи, истовремено, на неплаћене рачуне или нешто слично. Родитељи дају све од себе да дете припреме за школу која има своја очекивања у смислу предзнања, тако да се и то не може занемарити. Међутим, да би дете постало човек у најузвишенијем смислу те речи, није довољно само да постиже добре резултате у школи. Друштвени статус је од посебног значаја, али чак и најбољи студенти неће бити здраве личности и квалитетни људи, ако затаји оно родитељско, из најранијих дана- стрпљивост у објашњавању, као и уважавање дететових емоција и потреба. Дете које је уважено, чије се емоције поштују и којима се придаје адекватан значај и само ће, сутрадан, показивати интерес за друге, саосећати са њима. Замислите, може ли дете које је било ускраћено у овом смислу, постати особа срећна у животу, макар заузимала и навише друштвене положаје?

                Ако бисте питали било ког родитеља шта би пожелео свом детету, вероватно би сте чули списак  лепих жеља -да буде добар ђак,  да заврши студије, да нађе добар посао, да се добро уда или ожени и слично. И све то, опет, не може бити гаранција да ће му живот бити испуњен, да ће бити задовољно собом у потпуности. Људске жеље и потребе су различите, па самим тим су  и њихове тежње усмерене ка различитим  животним постигнућима . Врхунско је задовољство човека у давању а не узимању, што може само неко ко је за то довољно емоционално интелигентан, ко је припремљен за то да “осети друге људе”, учећи то у својој породици од најранијег детињства. Такво ће дете, засигурно, постати добар човек.

               Тако би све могло стати у једну реченицу- Желим да ми дете буде срећно!

 

Advertisements

Author: skriboportal

Ja sam ono što jesam! Nema više. Nema dalje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s